Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samma brister påpekades redan 2021 av Ivo. Hör Patrick Barringer, från myndigheten, berätta varför beslutet togs och hur han ser på att en brottsdömd jobbar på HVB-hem. Foto: SVT

Brottsdömd jobbade på HVB-hem i Flens kommun – nu måste verksamheten stänga

Uppdaterad
Publicerad

Personal på ett HVB-hem i Flens kommun anställdes utan att registerutdrag från polisen kontrollerades innan. En som jobbat på hemmet visade sig också ha dömts för flera brott. Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslutat att verksamheten ska stängas.

Bolaget som bedriver HVB-hemmet har enligt Ivo anställt sex personer utan att kontrollera registerutdrag innan. En som jobbat på hemmet ska även ha varit dömd för flera brott, men en registerkontroll gjordes inte förrän efter anställningen.

Det är bland annat på grund av det här som myndigheten tagit beslutet att återkalla bolagets tillstånd att bedriva verksamheten.

– Det är mycket allvarligt. Det är viktigt att man gör de här registerutdragen för att säkerställa att barnen får en trygg vardag, säger Patrick Barringer, avdelningschef på Ivo.

Bolaget vill inte kommentera

Verksamheten ska senast vara avvecklad fredagen 12 april. Vad som händer med ungdomarna som bor på hemmet är oklart, men Patrick Barringer förklarar att det är kommunernas ansvar.

SVT Sörmland har försökt komma i kontakt med flera från företaget. En som svarar uppger att denne inte vill ge någon kommentar, och hänvisar till Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.