Tvådelad bild. Vänster: hand håller paket med klamydiatest i affär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför tycker smittskyddsläkaren Malin Enarsson att vårdens klamydiatester är bättre än hemmatesterna? Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Butiker säljer hemmatester för klamydia – smittskyddsläkaren avråder

Uppdaterad
Publicerad

Det finns klamydiatester som analyseras på labb – och så finns det hemmatester där du får svaret direkt som säljs på apotek och i andra butiker. Men hemmatester godkänns inte enligt smittskyddslagen.

– Använd godkända tester som du kan få gratis i stället, det är min rekommendation, säger smittskyddsläkaren Malin Enarsson.

Klamydia klassas som en allmänfarlig sjukdom, då den kan ge allvarliga konsekvenser som sterilitet. Den som misstänker klamydia är skyldig att testa sig, och vid smittspårning så är inte hemmatester godkända.

– Då måste man använda ett prov som är godkänt inom vården, då räcker det inte med såna här stickor hemma, säger Malin Enarsson, smittskyddsläkare vid Region Sörmland.

Hon menar att hemmatesterna är enklare än de som analyseras på laboratorier, och att det finns många olika tillverkare.

– Det minns vi ju hur det var med hemtesterna för covid, att det var väldigt olika kvalité på dem, säger hon.

Säljs på butikskedjan Normal

En stor butikskedja som säljer hemmatester för bland annat klamydia är Normal.

– Genom att erbjuda detta breda utbud vill vi ge våra kunder friheten att själva välja de produkter som passar deras personliga preferenser, önskemål och behov, skriver Viktoria Nilsson, administration- och marknadskoordinator för Normal, i ett mejl till SVT.

Hon uppger att självtesterna uppfyller gällande lagstiftning och att testerna kan ge en indikation på om man är smittad.

– Om man har symtom eller oroar sig för att vara sjuk, uppmanar vi alltid till att man söker en medicinsk bedömning, skriver hon.

Region Sörmland avråder

Region Sörmland erbjuder hemmatester för klamydia, och det går även att testa sig på en vårdcentral eller barnmorskemottagning.

– Du kan uppleva att du får ett snabbare resultat med ett hemmatest, men du kan inte kan lita på resultatet fullt ut, och du måste ändå vända dig till vården om det är ett resultat som är positivt, säger Malin Enarsson.

Hon uppmanar alla som har oskyddat sex att testa sig regelbundet. Om man tar ett hemmatest finns det också en risk att man tar det på fel sätt, exempelvis för nära inpå samlaget.

– Risken är att man får en falsk trygghet i att man inte har klamydia eller gonorré fast man faktiskt bär på det.

Läkemedelsverket: Finns regler

Läkemedelsverket uppger att det finns regler som måste följas om man ska sälja produkter som hemmatester för klamydia, bland annat att de ska vara CE-märkta. De vill däremot inte uttala sig om enskilda fall, utan hänvisar till lagstiftningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.