Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var den nya campingen i Strängnäs planeras att ligga. Foto: SVT/Serafia Olausson

Strängnäs kommun vill satsa 27 miljoner på camping – förslaget kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Efter en misslyckad markanvisningstävling där Strängnäs kommun inte fick in ett enda anbud om att driva camping vid Eldsundsviken, vill kommunen själva anlägga den första etappen av campingen. Förhoppningen är att det ska väcka intresse hos en utomstående aktör.

–  Som ytterligare komplement till de campingar som finns så tror vi att den här delen av kommunen också behöver stärkas, säger Jacob Högfeldt (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt förslaget för den första etappen ska kommunen investera i anläggning av markyta för omkring 130 platser, en byggnad med reception och servering, parkeringsplats, asfaltering av väg till campingen, slyröjning samt ordningsställa områdets badplats.

Men kommunen ska inte driva campingen.

Det ska någon som kan den verksamheten göra. Vi tar den grundläggande infrastrukturkostnaden, vilket man som aktör slipper i det här fallet. Det går även i linje med det som kommunen arbetar allt mer med: att driva goda partnerskap, säger Jacob Högfeldt.

Oppositionspartiet riktar kritik

Liberalerna i Strängnäs, som tillhör oppostionen, är dock kritiska till förslaget.

– Vi stödjer inte det här och vi tycker att det är en felprioritering. Vi har ett ekonomiskt svårt länge just nu och vi ser att man istället bör investera i kärnverksamheterna först. I det här förslaget är det mycket om eller kanske, och det känns som att kommunen har gjort lite väl optimistiska kalkyler, säger Sofia Könberg, gruppledare för Liberalerna i Strängnäs.

Ny stadsdel

Campingen ska totalt omfatta omkring 300 platser och campingstugor och planeras vara klar år 2025. Den är en del i en större satsning på stadsdelen ”Norra staden” som planeras växa fram i området.

Beslutet om förslaget ska bli verklighet eller inte väntas fattas i kommunstyrelsen den 31 maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.