Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, svarar på dina frågor om corona och skolan mellan klockan 12 och 13 på måndagen.

Smittskyddsläkarens svar om smitta i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo från Region Sörmland svarade på frågor om hanteringen av coronasmitta i skolor. Här kan du läsa hela chatten.

Chatta med smittskyddsläkaren om corona och skolan

Då har det blivit dags att avsluta chatten, och vi tackar Signar Mäkitalo och alla som bidrog med frågor idag. Följ vår fortsatta bevakning av coronaviruset i Sörmland på sajten och i nyhetsappen.

Marie • Jag fick svar på, att det krävs nära avstånd och minst 15 minuter för att man ska bli smittad av Covid. Då borde vi väl kunna träffas 10 minuter på längre avstånd utan risk? Tänker på våra äldre, som skulle bli gladare av att få träffas en kort stund i alla fall! Är. För det här gäller väl inte bara i skolmiljö? Och eftersom barn inte är så smittsamma, borde det väl inte heller vara så farligt för äldre att träffa barn?

Hej, Ja alla vill ha dessa kryphål att undvika rekommendationerna. För att få en rimlighet i smittspårningen har man kommit fram till att de flesta som smittas har haft kontakt 15 minuter och inom 2 meters avstånd. Det finns så klar människor som blivit smittade efter 5 -10 minuters kontakt om man träffat en person med mycket virus och om man själv inte har så bra immunsystem för dagen. Följ rekommendationerna om vi ska slippa att regeringen även i Sverige måste ta till en nedstängning av samhället genom nya lagar.

Lennart Hulldin • Hej,Min fru och jag hade Covid-19 i maj,positiv antikroppstest i oktober.Kan vi umgås med barn och barnbarn?

Hej, man kan alltid umgås med sin familj men på avstånd. De senaste informationen är att 6 månader efter infektionen så kan man inte längre räkna med den där möjliga immuniteten. Tyvärr finns det en risk att man blir smittad och insjuknar igen. Alla bör tillsvidare följa rekommendationerna.

Jason • Flera skolor som jag känner till har självservering av maten. Även fast barnen tvättar händerna innan kan de ändå peta sig i munnen eller näsan på väg till maten. De är barn. Det är onekligen en källa till smitta mellan barnen.

Hej, som vi tidigare sagt så har man inte sett att barnen driver på smitta i samhället. Om man ser orsak att öka handhygienen så kan man ha handsprit just vid ingången till restaurangen.

Viola Petri • Hej!
Jag arbetar som lärare och har varit hemma i 8 veckor för covid-19 och är inte riktigt frisk ännu. Imorgon ska jag tillbaka till skolan och jobba, men i nuläget finns det elever och personal som är sjuka i covid-19 på min skola. Jag är superorolig eftersom "Att hålla avstånd" inte existerar och att utföra lärarjobbet utan att vara nära eleverna fungerar inte. Hur tänker du kring alla restriktioner som vi i skolan inte kan genomföra och resultatet av dem?

Hej, Jag är rätt tydlig med att restriktioner och avstånd är något som skolchef och rektor ska förhålla sig till eftersom det är de råden som finns för att minska risken för smitta av allmänfarlig sjukdom. Jag har haft kontakt med några skolor och de agerar på olika sätt för att möjliggöra avstånd.

MSW • Jag har haft en kraftig förkylning och tagit covidprov som visade negativt svar för några veckor sedan, men har fortfarande nysningar och tjockt slem som kommer upp, men ingen betydande hosta. Kan jag vara smittbärare?

Hej, det här med tjockt slem är kanske något som du ska ta upp med din vårdcentral. Behöver ju inte vara covid-19 men kanske något annat som behöver åtgärdas.

Mats • Hej! Det verkar vara olika förhållningssätt mellan skolorna (gymnasieskolor i detta fall). Har uppfattat det som vissa tillämpar FH´s karantänsrekommendationer om t ex smitta upptäckts i en specifik klass. Dvs låta dessa elever vara hemma i den specifika klassen upp till 14 dagar, medans andra skolor inte överhuvudtaget tillämpar karantän. Det vore väl enklare för alla parter om det fanns samordning och samsyn.

Hej, det kan vara olika förhållanden i olika skolor. Olika elever kan ha olika behov men visst är det bra om man gör lika över linjen om förutsättningarna är lika.

Anna • Hej! Är det nån idé att ens försöka hålla distans till sina egna barn med förkylningssymptom eller om de skulle ha covid när man ändå lever ihop, andas samma luft, går på samma toa och inte precis vill tvinga in dem på rummet pga symptom... eller hur ska man tänka inom familjen?

Hej, Det finns tankar kring att mängden virus som man får i sig kan påverka hur sjuk man blir. Jag har inte sett några säkra data om detta men god handhygien är ju det man verkligen kan förhålla sig till och att ha många pappersnäsdukar som barnen får använda sig av.

Susanne • Om jag arbetar tillsammans med flera olika vuxna och några elever i ett litet rum, där det knappast går att hålla två meters avstånd - hur ska jag tänka då?

Hej, diskutera med rektor om att få tillgång till annat rum. I vart fall bör man kunna hålla avstånd till de vuxna hela tiden.

David • Hej!
Får man som lärare använda munskydd om man så önskar? Får inget svar från ledningen, trots vi är många som vill börja använda.
Träffar 325 elever i veckan i min undervisning, på nära håll, samt 50-talet vuxna.
David

Hej, Om man använder munskydd på rätt sätt så förefaller det som om mängden virus ut i närområdet minskar från den som bär mun- och nässkydd. Man minskar alltså risken för att de som man är nära ska få virus från den som har munskyddet på sig. Mun- och nässkydd minskar risken för att andas in virus men skyddar inte ögon. Eftersom även ögonen också är mottagliga för virus så tar man inte bort smittrisken från virus i andras utandningsluft. Det här med att bära munskydd eller inte får ju värderas kring vad man vill uppnå och om man kan kommunicera på ett bra sätt. Avstånd fungerar det vet vi. Just barn har man sett är dåliga smittspridare. Däremot avstånd till vuxna i skolan är viktigt. Vad gäller tillåtelse eller inte ber jag dig vända dig till skolchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.