Foto: TT

Chef kritiserade två medarbetare – råkade skicka mejlet till alla

Publicerad

Chefen på den sörmländska myndigheten skulle bifoga en manual och skicka till samtliga medarbetare i arbetsgruppen. I stället råkade hen bifoga ett internt dokument där två medarbetare pekades ut som problem. Nu har skyddsombudet anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

I det interna dokumentet som skickades ut redovisar chefen för- och nackdelar med att ge andra arbetsuppgifter till minst en av de två medarbetarna. Men hen överväger också andra lösningar.

”Det kanske kan vara bättre att hantera läget genom att förtydliga anställningsavtalet för XX och avbryta YY:s anställning i förtid”.

Kränkande för medarbetarna

Dokumentet skickades som bilaga i ett mejl som gick ut till samtliga medlemmar i den aktuella arbetsgruppen. När det uppdagades att bilagan hade blivit fel återkallade chefen mejlet och skickade ett kompletterande mejl där hen informerade om felutskicket.

Men att dokumentet överhuvudtaget skickades fick skyddsombudet att reagera. Innehållet var kränkande för personerna som omnämndes i mejlet, och vissa formuleringar kunde till och med uppfattas som hot, anser skyddsombudet. Hen har nu har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket och kräver att det utförs en utredning om arbetsgivaren uppfyller arbetsmiljölagen.

Individärenden ska inte mejlas

Myndigheten har också gjort en egen utredning och kommit fram till att det skett ett misstag och att chefen i fråga bett om ursäkt. De berörda medarbetarna har erbjudits stödsamtal.

Myndigheten har också påmint samtliga chefer om att individärenden av det här slaget inte är något som ska mejlas, utan diskuteras muntligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer