Efter att en patient avled under en transport mellan två avdelningar upptäckes flera brister i rutinerna på Nyköpings lasarett. Region Sörmland har nu utrett händelsen och ändrat rutinerna. Foto: SVT

Patient avled under transport – regionen ser över syrgasrutinerna

Uppdaterad
Publicerad

En svårt sjuk patient avled när han transporterades mellan två avdelningar på Nyköpings lasarett. När regionen utredde fallet upptäcktes flera brister i rutinerna.

Händelsen inträffade under 2020. Mannen vårdades för covid-19 på Nyköpings lasaretts medicinavdelning när hans tillstånd försämrades. På vägen till intensivvådsavdelningen drabbades han av akut hjärtinfarkt.

Rutinerna följdes inte

Efter händelsen har Region Sörmland konstaterat att personalen gjort flera avsteg från rutinerna i samband med vården av mannen. Bland annat flyttades han inte omedelbart över till intensivvårdsavdelningen, utan först höjdes syrenivån i den syrgasmask som han hade. När han väl skulle transporteras användes inte syrgasmasken.

Hans liv gick inte att rädda

Den utredning som gjordes efter dödsfallet visade att mannens liv troligtvis inte hade kunnat räddas, men händelsen belyste flera brister. Region Sörmland har nu sett över rutinerna för syrgasbehandling och bestämt att den inte får avbrytas för till exempel en transport utan att en läkare godkänt det.

Regionen har även gjort en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer