Virtuella cykelturer får äldre att leva upp

Uppdaterad
Publicerad

Kan man minska ensamheten på ålderns höst genom virtuella cykelturer tillsammans? Med hjälp av ny teknik testas detta på ett äldreboende i Katrineholm.

Owe Nordqvists vill till Norr Mälarstrand i Stockholm, som ligger alldeles i närheten där han växte upp. Sedan ett par år tilbaka bor Owe Nordqvist på Furulidens äldreboende i Katrineholm. Han är änkeman och har barn och barnbarn i staden, men det är i Stockholm han både har arbetat och samlat på sig en stor bank av minnen.

Tack vare en motionscykel och modern teknik kan Owe Nordqvist nu komma tillbaka till sin hemstad och se hur det ser ut där nu. Med hjälp av navigeringsverktyget Google street view, en projektor och stora välvda skärmar, går det att få fram panoramavyer över en mängd gator i världen.

Kan cykla – från rullstolen

När tekniken kopplas till en motionscykel får seniorerna chans att färdas dit de vill och se hur landskapet förändras i ”realtid”. Owe Nordqvist är en van cyklist, och nu kan han få cykla – trots att han sitter i en rullstol.

– Jag har cyklat väldigt mycket, jag tävlade också under min tid som aktiv cyklist, berättar Owe Nordqvist samtidigt som han trampar fram genom Stockholm och berättar för sina två kamrater från äldreboendet om vad han minns.

– Här finns ett fint café, där brukade jag fika med min fru, säger Owe Nordqvist när han cyklar igenom Kungsträdgården.

Han har till och med tävlingscyklat i andra länder under sin aktiva karriär och det är med starka ben han börjar trampa.

Socialt och aktivt

Förhoppningsvis ska cyklingen bli ett socialt och aktivt inslag i en allt stillsammare vardag

– Vi vet av enkäter att många är ensamma. Det här är ett sätt att få fler och hittills är det positivt, men vi är precis i uppstarten, säger Stefan Ivarsson, områdeschef för särskilda boenden i Katrineholms kommun.

De här cyklarna har faktiskt redan testats i Strängnäs och Eskilstuna, fast då med dementa som målgrupp. I Katrineholm är det seniorer som är i fokus. I  sommar bestämmer man om cyklarna användas på fler boenden. Owe är en som gärna behåller cykeln, han har många platser kvar att resa till .

– Nästa gång vill jag till Florens, där var jag mycket som ung, säger Owe Nordqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.