Foto: SVT/AP

Han har blivit Sverigebäst på Rubiks kub

Uppdaterad
Publicerad

När hans kusin behövde hjälp satt han en hel dag med kuben. Idag hade det räckt med i snitt nio sekunder. Daniel Wallin från Flen är bäst i Sverige på att lösa Rubiks kub.

– Jag är regerande svensk mästare och har några svenska rekord. Både i den vanliga kuben och i olika grenar.

”Ville bli snabbare”

SVT Nyheter Sörmland träffar Daniel Wallin på Prins Wilhelms gymnasium i Flen. Där går han sitt tredje och sista år. Men vid sidan av studierna lägger han ungefär en timme varje dag på sin hobby. Han vill bli bäst i världen på att lösa Rubiks kub, och har alltså redan nu kommit en bra bit på väg. Detta trots att det bara var fyra och ett halvt år sedan han fastnade ordentligt.

– Det var min kusin som hade en kub som hon inte kunde lösa. Då tog jag det som uppgift en regnig dag att lära mig att lösa kuben. När jag hade gjort det ville jag bara bli snabbare och snabbare, säger Daniel.

Och snabbare blev han. Nu löser han en kub på i snitt nio sekunder. Men hans personliga, tillika svenska rekord ligger på 6,45 sekunder.

Tävling i Flen

Han rankas som en av de 100 bästa kublösarna i världen och hans framgång har även satt hemstaden på kartan.

– I helgen är det tävling i Flen. Då kommer Sverigeeliten och även några från Danmark att tävla och göra upp i olika grenar. Både den vanliga kuben, men även i specialgrenar som att lösa kuben med en hand och så finns det även större kuber med fler rutor.

Vad är ditt mål?

– Jag vill bli så bra som möjligt, behålla mina svenska rekord och bli en del av världseliten i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.