Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Daniel Nordin i plogbilen och se hur röjningsarbetet efter snöovädret går till. Foto: SVT

Daniel röjer upp i Nyköping efter snökanonen: ”Det bara fyller på”

Uppdaterad
Publicerad

I flera dygn har snön fallit över Sörmlandskusten till följd av snökanonen som drabbat området. Vid lunchtid på torsdagen lättade snöfallet och alla tillgängliga plogresurser i Nyköping skickades ut – SVT fick åka med.

Väderfenomenet snökanon är välkänt bland meteorologer och fanns med i prognoserna tidigare i veckan – och som bland annat resulterat i vädervarningar från SMHI, trafikolyckor och drivbildning.

Snöröjaren Daniel Nordin och hans kollegor kallas ut när snödjupet överstiger fyra centimeter på vägar med mycket trafik och sju centimeter på vägar som är mindre använda. Gång- och cykelvägar prioriteras.

Natten mot onsdag kördes samma runda och på torsdag eftermiddag och kväll är det alltså dags igen.

Klarat sig från klagomål

Han upplever inte mycket klagomål på snöröjarna, även om dagsturerna innebär mer trafik att ta hänsyn till.

– Jag tror det är mer tjafsigt om man gör lokalgator och i villaområden. Det här är rätt så tacksam körning, säger han.

Nyköpings kommun har själva ungefär sex fordon igång samtidigt den här dagen. Resten består av underentreprenörer samt fordonen som skickas ut av respektive fastighetsägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.