Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vill Louise Chatteli dela Sörmlandsmedaljen med hästen Hannibal. Foto: SVT

Därför delar hon Sörmlandsmedaljen med en häst

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med hästen Hannibal har Louise Chatteli hjälpt svårt sjuka barn och vuxna. Och det är därför hon tilldelades årets Sörmlandsmedalj.

– Jag åker runt med mina djur till familjer som har barn med obotliga eller väldigt svåra sjukdomar för att sprida glädje och ett lugn, förklarar Louise Chatteli.

Medaljen delades ut av landshövding Beatrice Ask under en ceremoni i ridhuset vid Sparreholms slott. Efter cermonin visade Louise upp några av de utbildade djuren som följer med henne. Bland annat hästen Hannibal, som hon ville dela medaljen med.

– Det här är för mig ett erkännande att hästar och djur överlag behövs i samhället, säger Louise Chatteli.

Hennes djur är tränade på olika saker för att passa bäst i sitt sammanhang. Sjukhushästen Hannibal kan ha en show på sjukhusens parkeringar medans kaninen Lillefot kan vara ett levande gosedjur som ligger still hos ett barn.

– Du blir aldrig dömd av ett djur, du kan umgås med djur och det är en villkorslös kärlek, säger Louise Chatteli.

I klippet får du veta varför hon vill dela Sörmlandsmedaljen med hästen Hannibal.

Vad är Sörmlandsmedaljen?

Sörmlandsmedaljen delas ut för att hedra personer och föreningar med anknytning till Södermanlands län och som har utfört betydelsefulla insatser för länet.

Tidigare medaljörer är bland annat Mohammed Mouaid 2017, föreningen Sörmlandsleden 2018, Lutte Berg, Flen Världsorkester 2019, Cilla Krantz, Agro Sörmland 2020 och Leif Jacobsson för sitt engagemang för Södermanlands liv och historia 2021.

källa: Länsstyrelsen Södermanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.