Därför firar vi midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Midsommar är en gammal tradition, som vid sidan av julen kan räknas som vår viktigaste. Men till skillnad från julen så råder det ofta delade meningar bland oss midsommarfirare om varför vi egentligen dansar i ring, äter sill och ställer till med fest.

Midsommarfirandet går tillbaka till ett mycket gammalt högtidlighållande av växtligheten, ljuset och sommaren. Men i botten ligger faktiskt en kristen tradition.

Få har koll på döparen

De flesta har koll på att det är berättelsen om jesu födelse som ligger till grund för julfirandet. Men ingen har koll på Johannes Döparen när vi frågar runt i Eskilstuna och Nyköping om anledningen till midsommarfirandet.

– Det är ju någon hednisk gammal rit, säger Johanna Käck.

– Men har det inte med skörd att göra?, undrar Johanna Schyberg.

– Jo, men det är en sådan där urgammal hednisk rit, säger Susanne Vultejus.

– Det är en svensk tradition vad jag vet, men jag vet inte allt och jag skulle gärna vilja veta mer, säger Christian Mets.

Religiös koppling allt svagare

Enligt nordiska museet var högtiden från början en religiös sådan då dagen firades till Johannes Döparens ära, men den kopplingen har med åren blivit allt mer avlägsen. Åtminstone i Sverige, i våra grannländer och på kontinenten är den starkare.

Johannes Döparen har en stark ställning inom såväl kristendom som judendom och islam.

Inga bevis för hednisk rit

Det finns inga säkra belägg för att vi firade midsommar före kristen tid, det första säkra omnämnandet finns i litteratur från 1500-talet. Kopplingen till sommarsolståndet och uppmärksammandet av denna händelse antas gå mycket längre bak än så, även om det saknas dokumentation som styrker detta.

Själva majstången ska ha importerats från Tyskland – även det under medeltiden.

LÄS MER: Så blir midsommarvädret i Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.