Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har ekonomin gått så dåligt för vårdcentralen Gallerian? Hör SVT:s reporter Frida Gunnvald förklara i klippet. Foto: SVT

Därför läggs vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna ned – bara fyra år efter öppning

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2019 slog den nya vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna upp portarna. Men efter bara fyra tvingas den stänga på grund av ekonomin. Varför har inte vårdcentralen fungerat ekonomiskt? SVT:s reporter reder ur frågan.

Under torsdagen tog nämnden, som har ansvar för primärvården, beslutet om nedläggning.

Redan 2017 bestämdes att en ny vårdcentral skulle öppna i Eskilstuna. Enligt prognosen skulle Eskilstunaborna bli fler och det krävdes därför ytterligare en vårdcentral för att avlasta de andra i kommunen.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Men vårdcentralen har gått back ekonomiskt sedan start. Och under tiden har det öppnat fler vårdcentraler i Eskilstuna som konkurrerat med vårdcentralen Gallerian.

Gallerians ekonomi har hela tiden räddats av att regionens andra vårdcentraler gått plus. Men nu är Region Sörmland i ekonomisk kris och stora besparingar väntar.

Utrett flera verksamheter

Regionen har utrett flera vårdcentraler i länet som haft sämre ekonomi de senaste åren. Förutom Gallerian i Eskilstuna har man tittat närmare på Mäster Olof i Strängnäs, Åsidan i Nyköping, Gnesta Vårdcentral och vårdcentralen i Oxelösund. Enligt utredningen så är det just vårdcentralen Gallerian som skulle generera störst besparingar.

– Det är den vi tjänar mest på att lägga ner, rent ekonomiskt, säger Anna Ormegard, divisionschef för primärvården.

Var det ett misstag att öppna vårdcentralen?

– Med de premisserna vi hade då tycker jag inte att man ska säga att det var ett misstag. Hade vi haft ett läge där andra vårdcentraler inte öppnat efter Gallerian hade den nog behövts, säger Anna Ormegard.

18 anställda

Enligt beslutet ska vårdcentralen avvecklas senast den 1 februari. Vårdcentralen har idag 18 anställda. En del av dem kommer att kunna följa med till andra vårdcentraler, men vissa kommer enligt utredningen att varslas.

S mot förslaget

Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet. Nämndens 2:a vice ordförande Camilla Holmgren (S) säger till SVT att hon hellre sett andra lösningar. 

– Jag tycker inte att man i första hand ska spara på vården. I nuläget finns det ingen ny hyresgäst till lokalen, kostnaden kommer bara flyttas runt inom regionen och då blir det ingen besparing, säger hon. 

Varför har inte vårdcentralen fungerat? Hör SVT:s reporter förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet