Foto: Emil Langvad/TT

Nu har de första tiggartillstånden beviljats i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått två veckor sedan Eskilstuna kommun införde tillståndskrav för tiggeri, eller så kallad passiv pengainsamling.

Och nu har de första tillstånden beviljats.

– Det handlar om att få styrning på en fullständigt oreglerad verksamhet, säger Jimmy Jansson (S).

Den 1 augusti införde Eskilstuna kommun det omdiskuterade kravet att tiggare måste ha tillstånd för att be om pengar på vissa platser i kommunen.

En ansökan på remiss

Sedan dess har tio personer ansökt om tillstånd hos Polismyndigheten och sex av ansökningarna har beviljats.

– Det är polisens sak att bedöma om det är lämpligt eller inte, men kommunens utgångspunkt är ju att de platser som vi har pekat ut i grund och botten inte är optimala för den här typen av verksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

”Tvinga fram kontakt”

Hade ni räknat med det här när ni lade fram förslaget om passiv pengainsamling?

– Ja, man får räkna med alla möjliga scenarier när ett sånt här förslag läggs fram. Syftet har ju primärt varit att tvinga fram en kontakt med samhället och i förlängningen att få bort människor som befinner sig i den här situationen från våra gator, säger Jimmy Jansson.

Men nu har ni ju inte lyckats mer er föresats att få bort de här människorna från gatorna. Är det då inte ett misslyckande?

– Nej, den slutsatsen kan du inte dra. Det kan ju inte sitta hur många människor som helst på varje plats, och bara för att man får tillstånd på en plats betyder det inte att det är möjligt på en annan plats. Och en plats där du får tillstånd nu kanske du inte får tillstånd för senare, säger Jimmy Jansson.

Någon kanske skulle säga att Eskilstuna nu har institutionaliserat tiggeri. Vad svarar du på det?

– Nej, tiggeriet har väl institutionaliserat sig själv. Det fanns ju där från början det som händer nu är att vi börjar ta myndighetskontroll på det. Det handlar om att få styrning på en fullständigt oreglerad verksamhet och den vägen successivt försöka få bort tiggeriet från våra gator.

I en tidigare version av den här artikeln återgav SVT Eskilstunapolisens uppgifter att åtta ansökningar beviljats. Det ska i själva verket handla om sex beviljade ansökningar, och två som fortfarande är under behandling eftersom vissa personuppgifter saknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.