Fixargänget i Sparreholm

De tar tillbaka skolan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att skolan är nedläggningshotad valde ett tjugotal föräldrar att fräscha upp Ekbackens skolgård i Sparreholm under lördagen.

– Om det här är deras sista tid i skolan ska den i alla fall vara rolig, säger Carola Svensson, ordförande i Föräldragruppen.

Skolan Ekbacken i Sparreholm är nedläggningshotad. För två veckor sedan kom ett tjänstemannaförslag som går ut på att de 77 barnen på skolan ska flyttas till andra skolor redan nästa höst.

Men föräldrarna vägrar ge upp. Och i dag kom ett tecken på engagemanget som kan få även de hårdaste beslutsfattare att mjukna.

– Vi skulle kunna gå hem, lägga oss och bara ge upp, men vi märker ju att barnen hör och de blir oroliga av den här processen. Så nu har vi bestämt oss för att göra en positiv manifestation istället. Vi fräschar till skolgården, säger Carola Svensson.

Ett bubbel av idéer

Färgburkar är inköpta och barnen hjälper till med idéer och målning. Flera bänkar som kommunen lånat ut har också fraktats på plats.

– Vi har planerat det här länge men sedan blev allt lagt på is när det här förslaget kom, säger Carola Svensson.

Nu är allt i full gång. Hagar och rutor målas på skolgården och man planerar för ett stort alfabet. Även ett luffarschackspel ska komma på plats med hjälp av färgade stenar.

– Förslagen är många och vi hoppas bara att vi hinner färdigställa så många som möjligt idag, eftersom vi bara har en dag på oss, säger Carola Svensson.

Behövde renoveras

Skolgården har enligt Carola länge varit eftersatt, men med enkla medel hoppas de 30 föräldrar och barn på plats att göra åtminstone den till ett orosmoment mindre och efter godkännande från rektorn kunde projektet äntligen bli av.

Inspiration kom från Lötaskolan som enligt Carola har en helt fantastisk skolgård.

– Vi hoppas hinna spilla lite färg även inne på förskolans gård så att barnen där också får lite glädje. Och så hoppas vi förstås att kommunen plockar upp notan så att vi i alla fall slipper betala färgburkarna själva, säger Carola Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.