Olika åsikter mellan partier i majoriteten i Eskilstuna när det gäller ebo-lagen.

Delade meningar i majoriteten i Eskilstuna om ebo-lagen

Publicerad

Eskilstuna kommuns politiska majoritet är splittrad i frågan om att undanta kommunen från ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att flytta dit de vill med bidrag från kommun och stat. Centerpartiet vill att bara delar av kommunen ska undantas medan både Socialdemokraterna och Moderaterna vill att hela kommunen ska undantas.

Centerpartiet tycker att man ger en felaktig bild av Eskilstuna när man vill undanta hela kommunen.

– Här görs så mycket bra, det byggs, utvecklas och skapas nya jobb. Då ska vi inte förmedla en bild av kommunen som ett utsatt område som kan påverka nyetableringar och inflyttning, säger Arne Jonsson (C), kommunalråd. 

Det här är något som Socialdemokraterna inte håller med om.

– Det som påverkar inflyttningen är om man har kraftfulla och progressiva kommunledningar som både kan lyfta fram allt det fantastiska i kommunen men inte blunda för de problem som vi samtidigt har, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

”Respekterar varandras åsikter”

Varken Jimmy Jansson eller Arne Jonsson tror att deras delade meningar kommer att leda till svårigheter att fortsätta styra Eskilstuna. 

– I det här fallet kommer inte samarbetet att påverkas alls. Vi har respekt för varandras åsikter, säger Arne Jonsson (C).

– Tvärtom tror jag att det stärker vårt samarbete när det gör ont i vissa frågor, säger Jimmy Jansson (S).

Socialdemokraterna och Moderaterna har egen majoritet tillsammans, vilket innebär att Centerpartiets röster emot förslaget inte stoppar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.