Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att se hur Karin Söderberg och kollegorna pyntat boendets korridorer för att bättre kunna stimulera de Foto: SVT

Unika korridoren på demensboendet ska hjälpa de äldre att minnas

Uppdaterad
Publicerad

Det var med inspiration från demensvården i Danmark som undersköterskan Karin Söderberg och hennes kollegor bestämde sig för att levandegöra korridorerna på demensboendet Norrgläntan i Katrineholm. Syftet har varit att förändra boendemiljön för att göra den mer anpassad för personer med demens – genom att skapa förutsättningar för samtal, avledning och minnen.

Materialen som använts kommer dels från lokala företag som bidragit med allt från stuprör till fårull – det kreativa arbetet har personalen själva stått för.

Enligt Karin Söderberg och hennes kollegor märks effekterna hos brukarna, och nu hoppas de inspirera andra demensboenden att ta efter.

– Man märker en skillnad – de ser och kommer ihåg. Vandringsbeteende och oro hos dementa kan man inte ta bort helt, men genom att jobba med sinnesintryck kan man minska oron. Den lilla stund som man kan fånga deras uppmärksamhet är guld värd.

Se hur korridorerna pyntats, och hör Karin Söderberg berätta om projektet, i klippet ovan.

Doha Shako och Karin Söderberg är två av de som varit drivande i projektet. Foto: Privat/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer