Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är tuffa hundar som kräver väldigt mycket.” Hör fodervärdskonsulenten Madelene Dahlgren om hur du gör för att bli fodervärd åt en av Försvarsmaktens hundar. Foto: SVT

Det krävs för att bli fodervärd åt en av Försvarsmaktens blivande tjänstehundar

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens hundtjänstenhet i Sollefteå har uppdraget att årligen avla fram 35–40 kullar blivande tjänstehundar.

– Det här är en hundtyp som ska ha bra nerver, vara social, klara av olika miljöer och vara anpassningsbar, säger fodervärdskonsulenten Madelene Dahlgren.

– Generellt märker jag av ett större intresse att ha hund och då kan det här vara en inkörsport, man får prova på ett tag, säger Madelene Dahlgren.

Förkunskaperna att ha hund hos fodervärdarna varierar från mycket erfarna hundägare till nyblivna. Det finns inget krav på tidigare erfarenhet av hund, och det spelar ingen roll om man bor i lägenhet eller hus.

Däremot krävs tid för träning, träffar, fysiska förutsättningar och intresse för att ta hand om en hund, enligt Försvarsmakten.

– Utmaningen är att anpassa svårighetsgraden till hund och fodervärd. För det är tuffa hundar som kräver väldigt mycket och det fodervärden sätter in är tid och engagemang, säger Madelene Dahlgren.

I klippet berättar hon hur man kan bli fodervärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.