Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ridskolan fruktar medlemstapp då det mesta blir dyrare: ”Det värsta vore om alla elever slutade rida” Foto: SVT

Ridskolan fruktar medlemstapp när det mesta blir dyrare: ”Värsta vore om alla elever slutade rida”

Uppdaterad
Publicerad

Elpriset slår mot idrotten i Sörmland, med ökande kostnader för både föreningar och privatekonomin. Vingåkers ryttarförening äger stall och ridhus, och är beroende av att medlemmarna fortsätter att rida.

– Man kanske har fått högre kostnader hemma och prioriterar bort sina intressen för att spara. Slutar för många måste vi i värsta fall skala ner, säger verksamhetschefen Johannah Ström.

Eftersom föreningen äger anläggningen vid Vårnäs strax utanför Vingåker måste de själva stå för uppvärmning och el. I nuläget har de ett bundet treårigt elavtal som företagskund. Det tecknades innan priserna steg som kraftigast och det går åt en hel del el.

– Det mesta av vår verksamhet är förlagd på kvällstid. Då måste vi tända upp lampor och ha fläktar igång. Sedan har vi djur att ta hand. Det är inte bara att ställa in dem och säga att vi inte klarar det här längre, säger Johannah Ström.

Avtal med kommunen

För Eskilstunaortens ryttarförening ser det annorlunda ut eftersom de får sin uppvärmning via kommunen.

– Vi sitter med ett äldre avtal med kommunen som sedan ett drygt år tillbaka ser över kontrakten med alla föreningar, så vi vet inte hur det kommer att slå, säger ordföranden Cecilia Planbring.

– Men vi hoppas att man samtidigt tänker hållbart och att kommunen satsar på energisnåla alternativ i framtiden, fortsätter hon.

Inte bara elen som ökar

Ridskolorna har även ett annat stort orosmoln.

– Vi har också en foderkostnad som brakat iväg något enormt det senaste året med tanke på dieselpriser och annat som bönderna behöver ta hänsyn till när de gör mat till hästarna, säger Johannah Ström vid Vingåkers rytterförening.

Om kostnaderna blir för stora kan det bli konsekvenser för medlemmarna.

– Då kanske vi måste höja priset och det är en svår balansgång. Hur mycket kan man höja för att täcka kostnader och samtidigt behålla alla medlemmar, säger Johannh Ström.

Hör mer om hur elpriset påverkar Vingåkers ryttarförening i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer