Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande. Foto: Henrik Säll /SVT

Dialysvård startar på Kullbergska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Dialyspatienter i den västra länsdelen ska snart slippa resa till Eskilstuna eller Nyköping för sin livsnödvändiga vård. På tisdagen beslutade landstingsstyrelsen att även Kullbergska sjukhuset i Katrineholm får dialysverksamhet.

I dag är det ett tjugotal patienter i den västra länsdelen som är beroende av dialys. De flesta måste i dagsläget resa tre-fyra gånger per vecka till Eskilstuna eller Nyköping för att få behandling.

Men på tisdagen beslutade landstingsstyrelsen att Kullbergska sjukhuset nu också ska få dialysverksamhet.

– Det har länge funnits en hög önskan att få till en dialys på Kullbergska, och det känns jätteroligt att få det i land i dag, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Klarar att arbeta

Det här innebär att det både ska finnas möjlighet till assisterad dialys och självdialys, då patienten ansvarar för sin egen behandling och i det närmaste sköter sig själv.

Beslutet fattades i full enighet, och man avsätter också pengar i budgeten för 2019, med målet att verksamheten ska kunna vara igång efter sommaren nästa år.

För patienterna är det efterlängtat och kan innebära förbättringar på flera sätt.

– När dialyspatienter får behandling oftare mår de mycket bättre. Och när de också slipper de långa och tröttande resorna är det vissa som klarar att arbeta en del och bara vara deltidssjukskrivna, säger Monica Johansson.

Sparar resekostnader

Kostnaden för den nya dialysverksamheten är 11 miljoner kronor.

– Men de här patienterna går redan på dialys som kostar en del redan i dag. En del kan finansieras genom att de inte längre behöver resa. Lite behöver vi också skjuta till, men med tanke på hur mycket det betyder för våra patienter, så känns det gott att skjuta till de miljonerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.