Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör häst- och hundägaren Sam Graflund Wallentin och hundägaren Emelie Hildenborg om hur de påverkas av att det blivit dyrare att ha djur i klippet. Foto: SVT

Djurägare oroliga när kostnaderna ökar – veterinärutgifter skrämmer

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny undersökning från Agria upplever allt fler att det blivit dyrare att vara djurägare. Det som oroar mest är kostnader för mat och veterinärbesök. Något som häst- och hundägaren Sam Graflund Wallentin börjat tänka allt mer på under det senaste året.

– Man är ju mer medveten och man håller bättre koll, säger Sam Graflund Wallentin som äger såväl flera hästar som hunden Nora.

Enligt honom har de ökade kostnaderna hittills inte haft någon större påverkan, men han ser risker om priserna fortsätter stiga ännu mer.

Många djurägare oroar sig

Av de 812 hund- och kattägare som deltog i Agrias undersökning uppgav en fjärdedel att de kände oro för om de skulle kunna behålla sina djur framöver. En oro som främst grundade sig i rädsla för veterinärutgifter. 

Foder har ökat i pris

Sammanlagt uppgav 75 procent av de som deltog i undersökningen att det har blivit dyrare att vara djurägare. Av dessa svarade 90 procent att prisökningen på foder är det som märkts av allra mest. Något som gjort att Emelie Hildenborg i Eskilstuna, som är ägare till hunden Odd, börjat fundera på att byta foder.

– Han är spannmålsallergiker, så då blir ju fodret per automatik lite dyrare. Men det är ganska svårt att hitta något som passar hans mage, säger hon.

Hör Emelie Hildenborg och Sam Graflund Wallentin om hur de påverkas av högre djurkostnader i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.