Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hotas medarbetarna på Enheten för djurskydd och veterinära frågor – skyddsombudet och djurskyddshandläggaren ger exempel i klippet. Foto: SVT/Robin Hult

Djurhandläggare utsätts för hot och stress: ”Personer hotar att ta sitt liv – om vi tar djuren”

Uppdaterad
Publicerad

Hotfulla situationer, hög arbetsbelastning och minimal tid för återhämtning med sjukskrivningar som följd – det har fått medarbetare på länsstyrelsen i Sörmland att koppla in Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöproblemen som uppdagats finns på Enheten för djurskydd och veterinära frågor.

Djurskyddsärenden ökar

Enligt siffror från länsstyrelsen har antalet djurskyddsärenden ökat det senaste året. Upprepade hot i kombination med stress och brist på stöd har resulterat i flera sjukskrivningar på enheten.

– Situationen har det senaste halvåret eskalerat och vi känner oss väldigt oroliga för att fler medarbetare kommer att bli sjukskrivna om inte arbetsgivaren sätter in åtgärder, säger skyddsombudet Emma Wogel, som jobbar på Landsbygdsavdelningen, där den aktuella enheten ingår.

Vill se konkret handlingsplan

I februari skickade skyddsombuden in en begäran om arbetsmiljöåtgärd enligt paragraf 6a i arbetsmiljölagen.

Sedan dess har ett svar kommit och ett uppföljande möte hållits – men fortfarande finns mer att önska i form av åtgärder, menar Emma Wogel.

– Det vi framför allt vill se är en konkret handlingsplan med åtgärder som kommer att införas inom kort och den väntar vi fortfarande på, säger hon.

Arbetsmiljöverket kommer på besök

Arbetsgivaren länsstyrelsen har svarat på skyddsombudens synpunkter, dels i ett långt skriftligt meddelande men också i möten som hållits. I vissa delar möts de båda parterna, men i andra delar, som när det handlar om frågan att stärka upp avdelningen personalmässigt går det skilda vägar.

– Vi har en tydlig process för hur vi hanterar budgetfrågor. I 6 § 6a så pratar vi om arbetsmiljö och i myndighetens process för ekonomi och budget så pratar vi om ekonomi och budget, säger chefen för Landsbygdsavdelningen, Christopher Lagerqvist.

Enligt Lagerqvist så finns det inte pengar till personalförstärkningar.

– Vi har gjort en mycket noga genomgång och vridit och vänt på varenda sten, säger Christopher Lagerqvist.

Nu väntar en inspektion av Arbetsmiljöverket. De kommer på besök på djurskyddsenheten i slutet av april.

– De är välkomna. Har de något förslag på hur vi kan göra saker ännu bättre så kommer vi att göra det, säger Christopher Lagerqvist.

Arbetsmiljölagens kap. 6 § 6a

Om det finns brister i arbetsmiljön som arbetsgivaren inte åtgärdar kan arbetsmiljöombudet på arbetsplatsen göra en begäran till arbetsgivaren om åtgärd med stöd av arbetsmiljölagen kap. 6 § 6a. Om arbetsgivaren inte åtgärdar bristerna kan arbetsmiljöombudet vända sig till Arbetsmiljöverket. Om det finns en omedelbar, allvarlig fara kan det istället bli aktuellt att göra ett så kallat skyddsombudsstopp (även kallat skyddsstopp).

Källa: unionen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.