I april genomförde djurrättsaktivister en aktion vid Kronfågels fabriksområde i Valla, Katrineholm. Nu har fem av aktivisterna åtalats för olaga intrång. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll / SVT

Djurrättsaktivister åtalas för olaga intrång i kycklingfabrik

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer misstänks ha tagit sig in i Kronfågels kycklingslakteri i Valla utanför Katrineholm och stört produktionen på slakteriet. Nu åtalas de för olaga intrång.

I aktionen, som genomfördes den 25 april i år, deltog 15–20 personer men bara fem av dem står nu inför rätta. Enligt polisens förundersökningsprotokoll ska de ha böjt upp ett stängsel och tagit sig in på fabriksområdet, medan resten av gruppen stod utanför med skyltar och plakat.

Klädde sig som personalen

Genom att klä sig i liknande skyddsdräkter som används av personalen lyckades de ta sig ända in i fabriken. Där avslöjades de dock, eftersom personalen lade märke till att de inte följde hygienföreskrifterna.

Katrineholm

Produktionen stoppades och polisen kom till platsen för att avvisa personerna. Avvisandet gick fredligt till.

Ytterligare en person ska enligt polisen ha deltagit i intrånget, men hen lämnade platsen tillsammans med en levande kyckling innan polisen kom fram. Personen är inte identifierad.

Erkänner aktionen men förnekar brott

De åtalade dokumenterade själva sin aktion genom att direktsända den på Facebook. De har också erkänt i förhör att de varit där för att fota och filma, men förnekar att de skulle ha begått något brott. I stället menar de att aktionen var civil olydnad som syftade till att visa slakteriet för allmänheten.

De fem aktivisterna riskerar nu böter. Kronfågel har också lämnat in ett ersättningsanspråk på 85 000 kronor för driftstoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Katrineholm

Mer i ämnet