Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför ökar intresset för släktforskning, hör kursledaren Marie Cypriansens tankar om ökningen. Foto: SVT

Dna-teknik och tv-program har ökat intresset för släktforskning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sökningar i Riksarkivets öppna kyrkböcker har ökat de senaste åren, och många skickar in sitt dna till olika företag för att se vad den personliga koden består av. Intresset för släktforskning ökar.

– Tv har säkert hjälpt till, med många program som har med släktforskning och var man kommer ifrån att göra, säger Marie Cypriansen, som leder en kurs i dna-släktforskning på ett studieförbund i Eskilstuna.

Det traditionella sättet att söka sina rötter är via kyrkböcker. De flesta kyrkböcker finns digitaliserade vid Riksarkivet och hos privata företag som specialiserat sig på släktforskning.

Riksarkivet uppskattar att ökningen av sökningar ligger omkring 38 procent under de senaste fem åren.

Bakre gräns

– Svårigheten är att veta hur man ska leta, och sedan tyda det som står. Ju längre bak i tiden man kommer desto svårare blir det, säger Marie Cypriansen.

Men det finns en bakre gräns för de flesta.

– Någonstans runt slutet på 1600-talet kommer de första kyrkböckerna. Det går att komma längre om man är duktig med hjälp av mantalslängder och skattskrivningar. Men har man släkt som är adel eller präster, då kan man komma långt tillbaka, säger Marie Cypriansen.

Annmarie skickade in sitt dna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annmarie hittades av okänd släkting i Amerika efter DNA-analysen Foto: SVT

Med hjälp av ditt dna kan företag skicka dig ditt genetiska ursprung. En som gjort detta är Annmarie Carlsson. Hör i klippet ovan vad hon fick veta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.