Förpackningar med gnaghål och råttbajs var vad inspektörerna möttes av när de kontrollerade en livsmedelsleverantör vid Skavsta flygplats. Foto: Nyköpings kommun / TT/Stina Stjernkvist

Döda råttor, spillning och gnaghål hos Ryanairs matleverantör

Publicerad

Råttbajs, sönderätna förpackningar och döda råttor. Det möttes inspektörerna på Nyköpings kommun av hos en matleverantör på Skavsta flygplats, som inte hade anmält sin verksamhet hos kommunen. Företaget har åtgärdat problemen, men får betala den högsta möjliga sanktionsavgiften på 75 000 kronor.

Företaget Inflight Sweden Logistics AB, som bland annat levererar mat till flygbolaget Ryanair vid flygplatsen i Skavsta, fanns inte anmält i kommunens register. Här hade ingen inspektion gjorts under de cirka tre år företaget bedrivit verksamhet i Nyköping.

Men efter att miljöinspektörerna i våras fick ett anonymt telefontips åkte de till platsen omgående och kunde snabbt konstatera att det inte stod rätt till med livsmedelshanteringen, något som Södermanlands Nyheter var först med att rapportera om.

Råttbajs och matförpackningar som var trasiga efter skadedjurens framfart låg på golvet. På området fanns även döda råttor.

Foto: Nyköpings kommun

I sin rapport skrev inspektörerna att det fanns spår av råttor ”överallt” både i form av spillning, gnaghål och fotspår och att råttorna kunnat röra sig fritt i lokalerna.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det såg inte alls bra ut, och vi lade ett förbud på verksamheten och såg till att inget levererades, säger Amal Shabibi, som är chef för livsmedelsenheten i Nyköpings kommun.

Hävdes efter två veckor

Efter ett par veckor hävdes förbudet sedan företaget vidtagit de åtgärder som krävdes.

Foto: Nyköpings kommun

Företag som hanterar livsmedel är skyldiga att anmäla det till en kontrollinstans, men det hade inte skett i det här fallet och därför har inte kommunen haft möjlighet att göra några inspektioner. Att de dessutom haft sin verksamhet inne på Skavstas område, där säkerheten är hög och allmänheten inte är välkommen, har bidragit till att missförhållandena har kunnat pågå obemärkt.

Foto: Nyköpings kommun

Nyköpings kommun beslutade att företaget skulle åtgärda problemen och dessutom betala en sanktionsavgift på 75 000 kronor.

SVT Nyheter Sörmland har vid flera tillfällen sökt Inflight Sweden Logistics AB samt Ryanair för kommentarer men de har inte återkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer