Domkyrkoregalierna som stals från Strängnäs domkyrka den 31 juli 2018 återfanns i en soptunna i Åkersberga natten till den 5 februari. I dag kommer domen mot den 22-årige man som misstänks för stölden. Foto: Polisen

22-åringen döms till fängelse för domkyrkostölden

Uppdaterad
Publicerad

Fyra år och sex månaders fängelse för grov stöld och försök till grov stöld, det blev domen mot den 22-årige mannen från Åkersberga som stal regalier från Strängnäs domkyrka den 31 juli 2018.

Klockan 11 på fredagen föll domen mot den 22-årige man som misstänks ha stulit tre unika begravningsregalier från Strängnäs domkyrka den 31 juli 2018. Tingsrätten konstaterar att det är ställt bortom allt rimligt tvivel att han genomfört stölden, tillsammans med en eller flera andra personer.

Oklart om åklagaren ska överklaga

Domen blev fängelse i fyra år och sex månader. Åklagarna Reena Devgun och Isabell Bjursten är nöjda, trots att de begärde maxstraffet för grov stöld som är sex års fängelse.

– Vi är överlag nöjda med domen. Vi är glada att man tagit fasta på de försvårande omständigheterna; det oersättliga kulturhistoriska värdet och stora ekonomiska värdet, säger Isabelle Bjursten.

Så det betyder att ni inte kommer att överklaga?

– Det är lite tidigt att svara på nu, domen kom i dag och vi ska gå igenom den grundligt, säger Isabelle Bjursten.

Ska förbli i häktet

22-åringen har hänvisat till att han suttit häktad under en längre tid, och att straffet därför bör kortas på grund av det. Men där fick han inget gehör. Tingsrätten anser att häktningstiden inte varit riktigt så lång att straffet ska kortas på grund av det. Däremot ska mannen förbli häktad fram till att domen vinner laga kraft – eftersom straffet är relativt långt finns det en risk att han skulle avvika om han försattes på fri fot.

”Han är lättad”

Försvarsadvokaten Johan Eriksson hade argumenterat för ett lägre straff, tre års fängelse. Han har pratat med sin klient men att de inte beslutat om de kommer att överklaga domen.

– Jag ska läsa domen noga. Men jag kan säga att han är lättad över att han inte dömdes till sex års fängelse. Han oroade sig för att det skulle bli som åklagaren ville, säger Johan Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet