Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Allmänheten ska inte känna någon oro, säger länsstyrelsens landsbygdsdirektör Christoffer Lagerqvist. Foto: SVT / Robin Persson

Dött vildsvin hittat vid Katrineholm – utreds för att utesluta svinpest

Uppdaterad
Publicerad

Ett dött vildsvin har hittats utanför Katrineholm. Eftersom den smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest förekommer i grannlänet Västmanland har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tagit över ärendet. Detta var P4 Sörmland först med att berätta.

Det hittills enda bekräftade fallet av afrikansk svinpest i Sverige hittades i Fagersta i onsdags. Nu har alltså ett dött vildsvin hittats även i Sörmland. Det är oklart varför djuret dött, och därför har ärendet tagits över av Statens veterinärmedicinska anstalt för att ta reda på om djuret är smittat.

Anmälde till länsstyrelsen

Vildsvinet påträffades av en person den 31 augusti och denne hörde av sig till länsstyrelsen i Sörmland under torsdagen med anledning av de senaste dagarnas uppmärksamhet kring fallet i Västmanland.

– Innan vi har fått något provsvar leder inte det här till några åtgärder. Det händer då och då att döda vildsvin påträffas i skogen, säger Karin Rejnö, länsveterinär vid länsstyrelsen.

Enligt statsveterinär Caroline Bröjer vid SVA är det inte sannolikt att det rör sig om afrikansk svinpest i det här fallet.

– Nej, med tanke på att det bara är ett enda djur och att man inte hittat fler döda djur i området är det mycket liten risk att det är det. I Fagersta har man hittat flera döda djur under en kort period.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur den afrikanska svinpesten spred sig till Fagersta i klippet. Foto: TT

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen drabbar inte människor eller andra djurslag.

Akut afrikansk svinpest ger hög feber, upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd. Huden blir ofta blåaktigt på delar av kroppen och djuret går ostadig och okoordinerad. Andningssvårigheter, ögonflöde, kräkningar, diarré samt blödningar från mun och ändtarm kan också förekomma.

Smittade djur dör vanligen inom fem till tio dagar.

Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur – även om köttet varit fryst.

Afrikansk svinpest kan överföras via levande djur, kläder, bilar och redskap. Fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk i en smittad zon måste rengöras och desinficeras.

Källa: Jordbruksverket, SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.