Oxelösunds järnverk är en del av stålkoncernen SSAB Foto: Marcus Ericsson / TT

Drygt 700 korttidspermitteras från SSAB Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

Under tre veckor i juli korttidspermitteras runt 720 av SSAB:s IF Metall-anslutna medarbetare. Permitteringen gäller 80 procent av arbetstiden, och kombinerat med kollektivavtalets TOF-system (trygghet och flexibilitet) innebär det att de som berörs blir hemma på heltid.

De allra flesta av IF Metalls medlemmar på SSAB i Oxelösund omfattas av det avtal som nu har förhandlats fram mellan arbetsgivaren och facket.

– Man blir väl aldrig glad när man stänger en fabrik. Men om det inte hade blivit så här hade det antagligen blivit snack om varsel i stället. Marknaden ser ju inte så rolig ut, säger Mikael Henriksson, ordförande för IF Metall på SSAB Oxelösund, och tillägger:

– Det kanske är tur att det kommer på sommaren, när folk vill vara lediga.

Avtalet gäller tre sommarveckor i juli. I augusti går sedan de flesta på semester och i september räknar facket med att medlemmarna behövs i produktionen igen.

– Då ska vi köra igen, hoppas vi, säger Mikael Henriksson.

Under våren har stålkoncernen även korttidspermitterat tjänstemän i Oxelösund, då på en lägre grad än de 80 procent som nu gäller för de kollektivanslutna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer