Henrik Olin är åklagare i målet. Foto: SVT

Dubbelvåldtäkten: ”Utredningen närmar sig sitt slut”

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen gällande den så kallade dubbelvåldtäkten i Strängnäs närmar sig sitt slut, meddelade åklagaren i dag. Åtal mot de två som sitter häktade för våldtäkterna väntas inom en treveckorsperiod.

Utredningen för dubbelvåldtäkten som skedde i Strängnäs i slutet av augusti i år närmar sig sitt slut, det säger vice chefsåklagare Henrik Olin till SVT Nyheter Sörmland i dag.

I nuläget sitter två män, 31 respektive 39 år gamla, häktade på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt respektive grov våldtäkt. Enligt Henrik Olin kan de båda bindas till gärningen med hjälp av DNA i form av sperma.

Dubbelvåldtäkten i Strängnäs

Det har också kommit in ytterligare spår i utredningen, vilket skjutit på åtalet något.

– Åtalsfristen går ut nästa torsdag, men jag kommer inte hinna väcka åtal till dess. Det krävs mer tid för att utreda de nya spåren och knyta ihop säcken, säger Henrik Olin. Vad de nya spåren ska bestå i vill han dock inte säga.

Åtal om tre veckor

I stället väntas åtal mot de två männen komma inom en treveckorsperiod.

Henrik Olin vill inte säga om de senaste spåren stärker misstankarna mot de två häktade, eller om de pekar åt annat håll.

– Jag kan säga så mycket som att de på intet sätt försvagar de misstankar som redan finns, säger Henrik Olin.

Han säger dock att det i nuläget inte finns fler misstänkta än de häktade männen. Offer och misstänkta gärningsmän enligt Henrik Olin inte heller ha känt varandra.

Två våldtäkter varav en grov

Den våldtagna kvinnan var på väg hem från ett krogbesök när hon blev överfallen och våldtagen på Tosterön i Strängnäs. Först av en man, som hon lyckades fly ifrån, och sedan av två män.

Den första händelsen rubriceras som våldtäkt, medan den andra våldtäkten klassas som grov våldtäkt då den ska ha skett i grupp. Den häktade 39-åringen är misstänkt för den första händelsen, medan 31-åringen är misstänkt för händelse nummer två.

Om bara en person i nuläget är misstänkt för gruppvåldtäkten, betyder inte det att ni söker fler misstänkta?

Det är en tolkning du gör, säger Henrik Olin.

De båda häktade männen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelvåldtäkten i Strängnäs

Mer i ämnet