Dvärgbandmask hos vattensork i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges lantbruksuniversitet har nu hittat ännu en plast för dvärgbandmask. Fyndet gjordes i en vattensork i Sörmland cirka 70 kilometer från en plats där parasiten tidigare hittats hos rävar.

Parasiten dvärgbandmask finns framförallt hos räv och smågnagare . Även människor kan i sällsynta fall smittas och bli dödligt sjuka. Det är nu första gången i Sverige som dvärgbandmask påträffats i vattensork, vilket bevisar att parasitens fått fäste i svensk natur.

– Det nya med fyndet av parasitcystor i levern hos vattensork, som konfirmerats genom vävnadssnitt och DNA-sekvensering, är att vi nu har identifierat en mellanvärd för parasiten i Sverige, säger Andrea Miller.

Fyndet gjordes i samband med ett EU- finansierat forskningsprojekt där närmare 450 smågnagare har samlats in från fyra kvadratmil stora provtagningrutor. Analyserna av vattensork är nu avslutade men det återstår ca 100 djur av andra arter.

Parasiten hittades i en hona som fångades på ett fält åtta kilometer nordost om Öster Malma och fem kilometer sydväst om Gnesta i maj 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer