Det var den 22 juli som en man dök eller hoppade från en klippa drygt 10 meter ovanför vattenytan i Hällbygropen. Han hittades avliden på 6 meters djup efter en stor räddningsinsats.
LÄS MER: Man drunknade i gammalt stenbrott
Sedan dess har några dykare från Eskilstuna Sportdykarklubb valt att kartlägga den vattenfyllda bergtäktens botten. De har kommit fram till att Hällbygropens botten är täckt av vassa sprängstenar.
– Egentligen ska man inte bada alls där, det finns glasburkar och stora vassa klippblock som man inte ser. Det finns ställen där det ser djupt ut och man kan tro att man kan hoppa i, men man ser inte vad som kan finnas under. Det var ibland väldigt djupt och så ibland höga platåer. Det var väldigt dålig sikt, säger Marcus Gökstorp, ordförande i Eskilstunas sportdykarklubb Nautic.
Varje enskild individ har ett ansvar
Materialet ska dykarna lämna in till Eskilstuna kommun. Hällbygropen är ingen kommunal badplats och därför har Eskilstuna inget ansvar för att sköta den.
LÄS MER: Två dykare omkom i kalkbrott
– Varje enskild individ har ett ansvar för att tänka på sin säkerhet när man badar. Men tjänstemän som ska ta fram förslag på vad vi ska göra. De kan föreslå att vi stängslar in hela området, eller att vi sätter upp skyltar, samtidigt vet vi att skyltar inte avskräcker särskilt mycket, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
För kostsam för kommunen
Hällbygropen har blivit en plats som lockar till sig besökare. För några år sedan var frågan om området skulle bli en kommunal badplats uppe på högsta politiska nivån. Men investeringen bedömdes bli alltför kostsam.
– Vi landade i att vi har andra och stora investeringar och att vi har många badplatser som är säkra och trygga, säger Mona Kaanan (S), ordförande i Kultur och Fritidsnämnden i Eskilstuna kommun.