Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dyrare att få soporna hämtade i Katrineholm, Flen och Vingåker

Publicerad

Nästa år blir det dyrare att få soporna hämtade i Katrineholm, Flen och Vingåker. Många villaägare får en höjning med flera hundra kronor per år.

Det är Sörmland Vatten och Avfall som begärt att kommunerna ska höja sophämtningsavgifterna för både villor och flerbostadshus.

Orsakerna är bland annat höjd förbränningsskatt, stigande kostnader för drivmedel samt det kommande kravet på att kommunerna ska ta över insamlingen av förpackningar, enligt bolaget.

Dyrare hushållsavfall

I Vingåker väntas ett hushåll med ett sopkärl på 190 liter få avgiften höjd med 629 kronor per år till 3 823 kronor för tömning varannan vecka. Kommunfullmäktige ska fatta beslutet på måndag.

I Katrineholm blir motsvarande höjning 437 kronor, till 2 694 kronor.

I Flen ska kommunstyrelsen ta upp frågan på måndag och där föreslås en höjning med 396 kronor till 3 274 kronor per år för ett 190-literskärl.

Höjningarna gäller från 1 januari nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.