Cyberattacken upptäcktes på söndagen. Foto: SVT

Eberspächer utsatta för cyberattack – 200 anställda får stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

En global cyberattack mot företaget Eberspächer med en fabrik i Nyköping har lett till att verksamheten stoppats. De 200 anställda i Nyköping får nu stanna hemma tills vidare.

– Man känner sig hjälplös, säger vd:n Marie Wiström.

Under söndagen upptäckte Eberspächer att de utsatts för en cyberattack som påverkat it-infrastrukturen.

Enligt Marie Wiström har all verksamhet Eberspächer bedriver stängts ner och företagets globala ledning skriver i ett pressmeddelande att de gjort det som krävs för att skydda kunder, anställda och samarbetspartners.

Verksamheten i Nyköping är helägd av Eberspächer men går under namnet Purem. Där arbetar drygt 200 personer. Under måndagen var enbart ledningsgruppen och godsmottagningen i tjänst.

Söndagens nattskift och måndagens skift ställdes in och under måndagseftermiddagen togs beslutet att även kommande natt- och dagskift är inställda, men läget kan förändras med kort varsel.

– Våra anställda är hemma med lön och vi håller dem uppdaterade om läget, säger Marie Wiström.

I nuläget finns ingen prognos för när situationen är löst och hur mycket pengar avbrottet kommer att kosta företaget.

I Nyköping tillverkar man avgassytem till lastbilar och bussar och deras största kund är Scania.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.