Foto: Martin Meissner, AP / TT

Efter Boeing-problem – Ryanair kan stänga baser

Publicerad

Det irländska flygbolaget Ryanair med en bas på Skavsta i Nyköping sänker tillväxtprognosen för nästa år och varnar för att man kan komma att dra ner på destinationer eller helt stänga en del av sina 83 baser.

Ryanair skriver i ett pressmeddelande att bolaget kommer att göra nedskärningar för vintersäsongen 2019 och sommarsäsongen 2020 på grund av leveransförseningar av nya Boeing 737 Max.

Sänker tillväxten

Bolaget skriver att tillväxtprognosen sänks från sju procent till tre procent. Det innebär en årstrafik på cirka 157 miljoner resenärer istället för det väntade 162 miljoner fram till mars 2021. Antalet levererade 737 Max-flygplan blir också färre än väntat, det blir 30 stycken fram till sommaren 2020 istället för 58.

Bolagets VD Michael O’Leary säger att man har fortsatt förtroende för Boeing 737 Max i det långa loppet men att leveransförseningarna kan på kort sikt leda till att bolaget tvingas stänga en del av sina baser från och med november 2019. Enligt pressmeddelandet kommer bolaget att starta diskussioner med olika flygplatser för att se vilka baser som kan stängas.

Flera plan är markbunda

Olycksplanet Boeing 737 Max har drabbats av flygförbud efter två dödskrascher i Indonesien i oktober och i Etiopien i mars. Det amerikanska bolaget uppgav under våren att man jobbar med att hitta en lösning på problemet. Prognosen var att det skulle vara löst till sommaren, men The Wall Street Journal har tidigare rapporterat om att det kan dröja ända till slutet av augusti innan problemen är helt lösta för den storsäljande flygplanstypen.

SVT Nyheter Sörmland söker Skavsta flygplats VD Peter Steinmetz för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer