Theresia Cedergren och Sdna Orasckanyn hoppas att projektet med sex timmars arbetsdag får en fortsättning. Foto: Lars Adolfsson

Efter ett år med sex timmars arbetsdag: ”Det är en drömplats”

Uppdaterad
Publicerad

Den första mars i fjol inleddes projektet med sex timmars arbetstid på två äldreboenden i Nyköping. Med kortare arbetstid hoppades kommunen att personalen skulle bli friskare och orka mer.

– Jag känner mig mycket friskare och piggare nu, säger undersköterskan Sdna Orasckanyn.

För att kunna genomföra projektet anställdes fler undersköterskor och på äldreboendet Hållet fick man elva nya kollegor. Theresia Cedergren jobbade sin första dag då projektet startade.

– Tidigare jobbade jag väldigt mycket kvällspass och fick inte ens träffa mina barn, men här kan jag umgås mycket mer med barnen och få mer tid med mig själv, så det här är en drömplats, säger hon.

Enkäter innan utvärderingen

Projektet fortsätter augusti ut och först då kommer den slutgiltiga utvärderingen. Men under resans gång har man gjort regelbundna undersökningar.

– Det som uppskattas är balansen mellan jobbet och fritiden. Jobbet är väldigt krävande, både fysiskt och psykiskt och den här balansen gör att man kan lägga mer av sin energi på fritiden. Återhämtningen blir bättre vilket gör att man får mer energi också på jobbet, säger Hållets enhetschef Minela Sarac.

Utmaningar med scheman

Med fler anställda och kortare arbetsdag gjordes förändringar på arbetsplatsen och enhetschef Minela Sarac trodde att omställningen skulle innebära problem.

– Det har varit en utmaning, men jag tycker att de nya medarbetarna tillsammans med personalen som varit anställd sedan tidigare har hittat ett jättebra samarbete och har strukturerat upp det hela så arbetet går bra.

Fem månader kvar

Nu är det bara våren och sommaren kvar på projektet och sedan vet ingen hur det blir, men undersköterskan Sdna Orasckanyn hoppas på en fortsättning.

– Det tror jag att alla mina kollegor vill. Jag tycker det är jättebra att politikerna ville testa det här inom vård. Jag känner mig mycket friskare och piggare nu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.