Gripsholmsskolan Foto: SVT

Efter förbudet – anmäld till Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Mobilförbudet på Gripsholmsskolan i Mariefred verkar vara välkommet bland de flesta – men inte riktigt alla. Skolan har blivit anmäld till Skolinspektionen där en person ifrågasätter om förbudet verkligen är lagligt.

Beslutet om att införa mobilförbudet kom för ett par veckor sedan. Nyheten fick stor spridning på sociala medier och de flesta lovordade beslutet att eleverna inte får ha sina mobiler, varken på lektioner eller raster.

Vissa vägrade

Men alla tog inte emot beskedet på samma vis. Några elever vägrade lämna ifrån sig mobilen första morgonen.

Mobilen i skolan

Ska inte eleverna få göra vad de vill på rasterna?

– Egentligen är det alldeles sant, för mig är det allra viktigaste att det är fokus på lektionerna. Det var där min irritation väcktes, att de sysslade med så mycket annat än de ska på lektionstid. Visst kan man säga så; att vi ska strunta i vad de gör på rasterna, det är något vi får ompröva, säger rektor på skolan Nina Lidfors som poängterar att man just nu har förbudet på prov fram till sommaren.

Eleverna som vägrade lämna ifrån sig mobilerna ska nu ha gått med på regelverket och börjat lämna in telefonerna.

Anmälan till Skolinspektionen

Men skolan har även mött protester genom en anmälan till Skolinspektionen. I anmälan ifrågasätter en person om det verkligen är lagligt att ta ifrån eleverna mobiltelefonerna under en hel dag även om man inte skulle störa undervisningen.

Skolinspektionen har gett skolans huvudman i uppdrag att utreda ärendet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilen i skolan

Mer i ämnet