Nyköpings lasarett drabbades hårt av förra veckans vattenläcka. Bland annat kunde inte toaletterna användas utan portabla toaletter ställdes ut utanför entrén. Nu vill regionen utreda vilka konsekvenser läckan fick för deras verksamheter. Foto: Fanny Asplund/SVT

Nyköpings lasarett fick ställa in vård vid vattenläckan – nu väntas regionen starta utredning

Publicerad

Efter den stora vattenläckan i Nyköping vill Region Sörmland utreda vilka konsekvenser den medförde.

– Det är inte bara hälso- och sjukvården som drabbats, utan vi behöver titta på alla regionens verksamheter, säger Åsa Hessel, krisberedskapschef på Region Sörmland.

Vattenläckan inträffade för en vecka sedan, natten mot den 2 juni, och påverkade både invånare och verksamheter i Nyköping och Oxelösund.

Fick ställa in vård

En av alla verksamheter som blev utan vatten var Nyköpings lasarett och all planerad vård fick ställas in.

vattenläckan utanför nyköping

– Akuta larmpatienter som åker med blåljus kommer fortsatt till Nyköping. Andra patienter som inte är tidskritiska kommer att transporteras till andra sjukhus, sa Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare, till SVT den 2 juni.

Andra konsekvenser av bristen på vatten var att förlossningen tvingades stänga och blivande föräldrar hänvisades till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Portabla toaletter, så kallade bajamajor, ställdes ut utanför sjukhuset och inneliggande patienter fick uträtta sina behov i plastpåse.

Ska utredas

Regionstyrelsen föreslår nu att ge regiondirektören i uppdrag att utreda vilka konsekvenser läckan hade för deras verksamheter. Förutom att utreda konsekvenserna ska regiondirektören också komma med förslag på hur man kan förstärka sin kapacitet när det kommer till vattenförsörjning.

Beslut om uppdraget fattas vid regionstyrelsen på tisdag och direktören har då fram till september på sig att utreda det hela.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carin Gustafson berätta om hur det var att använda utedasset i klippet. Foto: Fanny Asplund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vattenläckan utanför nyköping

Mer i ämnet