Fokusskolans rektor Jan Rosman menar att den omformulerade ordningsregeln inte ska kunna missuppfattas av någon. Foto: SVT

Efter kritiken – Nyköpingsskola tar bort ”var inte ihop” i ordningsregel

Uppdaterad
Publicerad

”Var inte ”ihop” med någon så att det syns under skoltid utan var en god kamrat med alla och ett gott föredöme”.

Ordningsregeln på kristna Fokusskolan i Nyköping föll inte Skolinspektionen på läppen och nu har skolan ändrat ordalydelsen.

– Nu tror jag inte någon ska kunna missuppfatta ordningsregeln. Vi har ändrat den till ”Jag är en god kamrat med alla och ett gott föredöme”, säger skolchefen Jan Rosman.

Det var i juni som Skolinspektionen kritiserade ordningsregeln och i ett beslut menade man att den gick emot en av punkterna i läroplanen – att skolan ska gestalta och förmedla individens frihet och integritet.

Ska få uttrycka känslor

Med andra ord menar inspektionen att elever måste få kunna uttrycka eventuella känslor för någon annan under skotid.

Samtidigt menar man att personal på skolan måste få kunna säga till elever om sådana känslouttryck sker på lektionstid och stör undervisningen.

Spegla ”verkliga livet”

Från skolans sida hävdar man att syftet aldrig varit att hindra någon från att vara ihop med någon utan att det i stället handlar om att elever ska visa hänsyn till varandra och att ingen ska känna sig exkluderad.

”Skolan ska spegla de värden som finns i verkliga livet och vi känner inte till någon arbetsplats som inte har som norm att par sköter sin relation snyggt om de arbetar på samma ställe”, skriver Fokusskolan i ett svar till Skolinspektionen.

Ändrar formulering

Vidare skriver man bland annat att regeln funnits i över 20 år och att man aldrig tidigare fått kritik för den. Trots det har man nu alltså beslutat sig för att ändra på den och plocka bort formuleringen där det står att man inte ska var ihop med någon så det syns under skoltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.