Stallarholmens högstadium kommer flyttas till Mariefred om beslutet klubbas 18 december. Foto: Björn Gustavsson

Efter skolbeslutet: ”De flesta känner nog att politikerna inte lyssnar”

Uppdaterad
Publicerad

Majoritetspartierna i Strängnäs kommun har enats om ett av förslagen i skolstrukturutredningen vilket har skapat starka reaktioner på landsorten.

Moderaterna och Socialdemokraterna har nu bestämt sig för att lägga ner Fogdö, Härad, Länna och Tostörskolan. Även Stallarholmsskolans högstadium flyttas till Mariefred. Många föräldrar på landsbygden upprörs dock över beslutet. Bland annat har en demonstrationsansökan skickats in till polisen som, om tillstånd ges, ska äga rum på tisdag nästa vecka.

Starka reaktioner

Kukkamariia Valtola Sjöberg är engagerad i Miljöpartiet på riksnivå och har tre barn på Stallarholmsskolan. Hon tycker att det är problematiskt att man kommer flytta de grupper som har särskilda behov till Mariefred.

– Jag blir jätteledsen och upprörd. Vad jag vet så är det bara Stallarholmen som har grupper för elever med särskilda behov i dagsläget. Vissa av dem har svårt med förändring och nya miljöer. Den här utredningen har bara tittat på hur man sparar pengar, säger hon. 

”Politikerna lyssnar inte”

Alexander Åkerblom, ledamot i kyrkofullmäktige menar att många föräldrar känner att politikerna inte lyssnat.

– Det kan vara så att förslaget är bra, men varför har man inte gjort en extern konsekvensanalys så att allt som rör skolan och omkring skolan finns med i beräkningen? Då hade man vetat exakt vad allt kostar och vad konsekvenserna verkligen blir för barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.