Hur fungerar sprututbytet och hur ska regionen nå fler missbrukare i länet? Hör Göran Stenlund berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Efter snart tre år med sprututbyte i Eskilstuna: Färre smittas av hepatit C

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått tre år sedan sprututbytet öppnade i Eskilstuna. Hittills har omkring 130 personer passerat mottagningen och enligt överläkaren Göran Stenlund syns en effekt på smittspridningen av blodsmittan hepatit C.

– Sprututbytet har sannolikt haft en viss betydelse, säger han.

Sprututbytesmottagningen på Mälarsjukhuset öppnade i augusti 2018. Här kan personer som har ett aktivt missbruk få ren utrustning, men mottagningen blir även en vårdkontakt. Personer som besöker mottagningen får ta blodprov regelbundet och de som inte smittats av hepatit A och B får vaccin.

Provtar fler

Några månader efter att mottagningen startade hade man nått ett 10-tal personer. Idag har siffran ökat och enligt siffror från regionen har antalet nyanmälda fall med hepatit C minskat. År 2017 rapporterades 59 nya fall i regionen, varav 36 har ett intravenöst missbruk. År 2020 hade siffran minskat till 28 nya fall varav 10 har ett intravenöst missbruk.

– Vi provtar och hittar fler med hepatit C, förklarar Göran Stenlund.

Han tror även att sprututbytet kan ha haft en viktig roll i minskningen.

Eskilstunabon Jerry, en av dem som regelbundet besöker sprututbytet på Mälarsjukhuset, håller med om att sprutbytet är betydelsefullt:

Hur fungerar sprututbytet och hur ska mottagningen nå fler med missbruksproblem i länet? Starta klippet ovan för att höra Göran Stenlund berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.