Eleverna på D-Skolan berättar om varför de tycker att man ska minska matsvinnet. Foto: SVT

Elever i Oxelösund vill stoppa matsvinnet

Publicerad

Eleverna på D-Skolan i Oxelösund vill inte att mat slängs i onödan. Och med hjälp av rektorn har de dragit igång ett projekt mot matsvinn.

På D-Skolan i Oxelösund hade man problem med att maten inte räckte till alla barnen. Då utbrast Maja Cicek, som går i tvåan och är med i matrådet, att man istället för att beställa mer mat skulle se till att eleverna slängde mindre.

– Det är många som inte ens har råd med mat, säger hon.

Hjälp av rektor

Skolans rektor Christer Lindahl såg snabbt till att engagera sig. Han gjorde matsvinnet till en tävling och satte upp en lista där eleverna kan se vilka klasser som har kastat minst mat. Men han betonar att alla gör det tillsammans och han sitter med i matsalen för att peppa och stötta.

– Det som är så fantastisk med det här är att barnen har blivit så medvetna om att inte slänga mat. Det är barnen som har bett mig att hjälpa dem att få till det här på skolan och det har lett till ett mer solidariskt tänk, säger han.

I snitt har skolan slängt drygt tio kilo mat om dagen och nu vill man minska det till noll.

I klippet ovan får du möta några elever i matrådet som berättar om varför de vill minska matsvinnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.