Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad Elias Flink har för radonvärde på sitt kontor och hör honom berätta om riskerna med gasen. Foto: SVT

Elias mäter skadliga gasen radon – som arbetsgivare missar

Uppdaterad
Publicerad

Exponering av för höga halter av gasen radon kan orsaka lungcancer och enligt lag ska arbetsgivare känna till radonhalterna på arbetsplatsen och få ner dem om de överskrider gränsvärdet. Elias Flink arbetar med radonmätning i Eskilstuna och ser att det är många som inte vet om detta.

– Jag tror att många skulle behöva få med det i arbetsmiljöplanen, säger han.

Radon är en radioaktiv gas som finns naturligt i marken, den blir till när radium sönderfaller. Gasen är både osynlig och luktfri och går därför endast att upptäcka genom mätning av olika slag.

Mät vart tioende år

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten bör man göra en radonmätning vart tionde år.

– Men om du bygger om eller byter ventilation behöver man göra en ny mätning, säger Elias Flink som är radonansvarig på Eskilstuna Ventilationsrensning AB.

Gränsvärdet för radon ligger på 200 becquerel i Sverige.

Förhöjda halter

I grusåsar är det vanligt med höga halter av markradon. I Eskilstuna kommun finns det bland annat i områden som Hällby, Kvicksund och Hållsta.

– Det betyder inte att man har mer radon i husen för det, för det har med ventilation och byggnadskonstruktion att göra, säger Elias Flink.

Han förklarar att radon finns i alla typer av byggnader men att det ofta förkommer högre halter i källare eller hus byggda i blåbetong.

I klippet visar Elias Flink radonhalten på sitt kontor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.