Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad FMT-behandlingen betyder för Emelie Eriksson som har haft smärta i kroppen i över 25 år. Foto: SVT

Emelie har haft smärta i 25 år – nu får hon hjälp av musikterapi: ”Har större rörlighet nu”

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland kan personer med långvarig smärta få remiss för behandling med musikterapi. Emelie Eriksson har haft smärta i 25 år och för henne betyder behandlingen mycket.

– Det här hjälper och stärker mig, säger hon.

Flensbon Emelie Eriksson har fått olika behandlingar på vårdcentraler och sjukhus. För ungefär ett år sedan fick hon remiss via en vårdcentral till behandling med FMT, funktionsinriktad musikterapi, i Eskilstuna.

Metoden går kortfattat ut på att patienten följer med i en musikslinga där terapeuten flyttar exempelvis cymbaler och trummor till olika avstånd och formationer så patienten får sträcka sig och på så sätt arbeta med koordination och rörlighet.

– Den här metoden är individanpassad och vi tränar kroppens grundfunktioner som balans och uppmärksamhet, säger musikterapeuten Karina Larsson.

Modellen har använts även vid rehabilitering och friskvård för bland annat personer som drabbats av stroke eller Parkinsons sjukdom.

Unikt avtal med regionen

FMT behandlingscenter har funnits i Eskilstuna sedan 2012 och de senaste fyra åren har man haft ett avtal med Region Sörmland. Här sticker Sörmland ut när det gäller personen med långvarig smärta.

– Det är unikt och fantastiskt att man tar in komplementära metoder. Tidigare har vi gjort en forskningsstudie med stroke- och parkinsonpatienter och den studien visade ett väldigt bra resultat, säger musikterapeuten Karina Larsson.

– Vi kan vara ett komplement till övriga insatser som logoped, kurator och fysioterapeut för den här personens behandling.

Hör Emelie Eriksson om sin smärta och se hur FMT-behandlingen går till i videoklippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.