Sporthallen används bland annat till skolidrott. Bilden är en arkivbild. Foto: TT

En av fem skolor i Sörmland saknar idrottshall på egna området

Uppdaterad
Publicerad

En av fem grundskolor i Sörmland har ingen idrottshall på sitt område och en del elever får åka buss för att ta sig från skolan till idrottslektionerna. Det visar en undersökning som SVT Sörmland har genomfört.

De sörmländska grundskolorna har olika förutsättningar för att bedriva idrottsundervisning. Vissa skolor har flera egna idrottshallar medan andra hyr in sig på olika ställen, beroende på aktivitet.

Det visar den undersökning som SVT Sörmland gjort som bygger på svar från hälften av grundskolorna i länet. Undersökningen visade också att storleken på hallarna varierade från 200 kvadratmeter upp till 1 125 kvadratmeter.

– Naturligtvis tycker vi att alla skolor ska ha samma förutsättningar för att bedriva idrottsundervisning, men det ser lite olika ut. Det ser relativt bra ut på våra kommunala grundskolor. Däremot har inte våra allra minsta några egna hallar, utan åker till närmaste grundskola, säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Lärarförbundet i Eskilstuna.

Friskolorna sticker ut

Hon pekar även på att en hög andel av de enskilt drivna grundskolorna står utan hall.

– Många gånger har de kommit till i efterhand och då hyr man ofta hall för annars skulle det innebära en stor kostnad att bygga en egen. Orsaken är nog helt enkelt att det är väldigt dyrt, säger Cecilia Rahbek Nöh.

Förutsättningarna är olika mellan skolorna, men faktum är att det inte finns några specifika krav på var idrottsundervisningen ska bedrivas. Sabina Vesterlund på Skolverket berättar att det viktiga är att eleverna har möjlighet att möta hela det centrala innehållet som finns i kursplanen.

Så länge kursmålen nås spelar idrottshallen ingen roll?

– Man kan säga att det kan finnas olika vägar att nå målen. Jag tycker man ska lyssna på sina lärare som har den bästa kompetensen i kursplanen idrott och hälsa, och kring vilka lokaler och miljöer som behövs, säger Sabina Vesterlund.

Arbetsmiljöproblem

Men även om läroplanen sätter begränsningar för vad man behöver kunna utföra finns andra problem. Den bristande tillgången på idrottshallar kan på sikt bli ett arbetsmiljöproblem för lärarna, hävdar Cecilia Rahbek Nöhr på Lärarförbundet.

– Arbetsmiljömässigt behöver man se till att lokalerna är säkra och att alla redskap är hela. Vi har ju varit med om att det har skett olyckor när till exempel mål inte har suttit fast, så det är klar att det behöver ses över ordentligt.

Vad har idrotten för plats i skolan? Skriv och berätta vad du tycker i vår chatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.