Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ännu fler barn hade kontakt med socialtjänsten förra året – Hör Elisabeth Kántor berätta i klippet om siffrorna som presenteras för nämnden i juni. Foto: Fanny Asplund/SVT

Vuxenboenden i Eskilstuna tvingas lägga ner – pengar måste gå till unga

Uppdaterad
Publicerad

Nästan vart femte barn i Eskilstuna, i åldrarna 13-17 år, hade under 2021 någon form av kontakt med socialtjänsten. Det stora behovet hos barn och unga gör att socialnämnden nu omfördelar pengar från vuxenvården till den yngre målgruppen.

Under tisdagen beslutade socialnämnden att lägga ner träningsboendet Kvinnobo och stödboendet Klostergatan. Det är två av alla åtgärder inom vuxenvården som nämnden gör för att spara in pengar. Pengar som i stället ska läggas på insatser för barn och unga där man ser att behovet är som störst.

Förutom nedläggningarna ska man förändra sina arbetssätt och dra ner på antal tjänster.

Nästan en femtedel

19,6 procent av Eskilstunabor i åldrarna 13-17 år hade under 2021 någon insats från socialtjänsten.

– Det kan vara allt från ett till två samtal med en socialsekreterare till att vi har väldigt omfattande insatser som handlar om placering på HVB-hem eller Sis-placeringar, säger Elisabeth Kántor chef för socialförvaltningen.

Våldet påverkar

Enligt Elisabeth Kántor beror det höga inflödet bland annat på de våldsamheter som Eskilstuna drabbats av den senaste tiden och att staden har ett antal områden med social oro.

– Sedan har vi också sett ett ökat antal anmälningar från polisen och det är ju en medveten strategi, vilket är superbra. Samverkan med olika myndigheter och aktörer gör ju också att fler ser om barn far illa och anmäler in oro till oss, säger hon.

Kostar mer än hos andra

Ännu ett skäl till att man väljer att se över vuxenvården är för att Eskilstuna kommun lägger mer pengar på den än vad man gör i andra jämförbara kommuner.

– Det finns saker, utifrån förändringar i struktur och arbetssätt, vi kan göra för att frigöra resuser, säger Elisabeth Kántor.

Hon försäkrar att de som bor på de boenden som ska läggas ner fortsatt kommer att få de insatser de har rätt till.

Av de politiska partier som var med och fattade beslut om neddragningarna var Vänsterpartiet och Centerpartiet emot. 

Ännu fler barn hade kontakt med socialtjänsten förra året – Hör Elisabeth Kántor berätta i klippet om siffrorna som presenteras för nämnden i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.