I Vingåkers kommun rivstartade säkerhetsstrategen Hanna Mehaj krisberedskapsveckan genom att stå utanför en matbutik och informera om vad som bör finnas i varje hushåll. Foto: Albin Johansson / SVT

Batterier och medicin: det här ska du ha i din krislåda

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Krisberedskapsveckan i Sverige. I Vingåker informerade kommunens säkerhetsstrateg om vad du bör tänka på att ha hemma ifall det skulle bli en kris där el, vatten och mobilnät skulle slås ut.

– Vi vill att folk ska ha en egen krisberedskap och att man kan klara sig en vecka under avbrottstider, säger Hanna Mehaj, Vingåkers säkerhetsstrateg.

Under måndagen stod hon i centrala Vingåker för att prata med förbipasserande om privatpersoners krisberedskap. Med sig hade hon en låda med några av de varor och saker som en familj skulle kunna behöva i händelse av en kris. Det är mycket torrvaror och konserver.

– De flesta jag pratar med säger att de har lite varor hemma men få tänker på hur de ska tillaga det utan el. Det gäller att ha ett spritkök hemma eller en grill, säger hon.

Svårare med vatten

Men mat kan man klara sig utan en längre tid, det är värre med vatten.

– För att ha vatten brukar jag fylla på plastflaskor och sedan frysa in, säger Hanna Mehaj.

Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som tillsammans med landets kommuner genomför kampanjveckan för tredje året i rad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vingåker

Mer i ämnet