Foto: TT

Endast hälften i jobb efter Arbetsförmedlingens dyraste utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsutbildningar är Arbetsförmedlingens i särklass dyraste program. Statens kostnad uppskattas till 70 000 kronor per deltagare. Trots det har endast hälften av alla deltagare ett heltidsjobb tre månader efter avslutade studier.

Arbetsmarknadsutbildningar har funnits sedan 1948 och programmet är det enda som har funnits sedan Arbetsförmedlingen, tidigare känt som Arbetsmarknadsstyrelsen, grundades.

Trots att det handlar om utbildningar till yrken som det är brist på och trots att det är i särklass det dyraste arbetsmarknadspolitiska programmet så visar Arbetsförmedlingens egen statistik att långt ifrån alla får ett jobb.

– Det handlar om en bedömning vi gör. Bland annat ska vi bedöma att man har möjlighet att få ett jobb inom yrket man utbildat sig till. Vi kanske är lite för snälla i våra bedömningar emellanåt och släpper på personer som inte har förutsättningar att klara utbildningen helt, säger Jesper Schönbeck, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Nyköping.

Statistiken ger inte hela bilden

Enligt Jesper Schönbeck ger statistiken inte heller en rättvis bild av verkligheten.

– Vår statistik visar bara personer som fått ett heltidsarbete och i många branscher börjar man på timmar eller får ett deltidsjobb. Dessa personer syns helt enkelt inte i statistiken, säger han och menar även att mätningarna görs för tidigt, endast tre månader efter avslutad utbildning.

– Vår bedömning, utan att ha gjort en riktig undersökning, är att fler skulle vara i arbete om vi tittade ytterligare två eller tre månader fram i tiden.

”Utbildningsleverantörerna måste bli bättre”

Arbetsförmedlingen upphandlar alla arbetsmarknadsplatser hos utbildningsleverantörer. Enligt Jesper Schönbeck måste förbättringen ske hos leverantörerna för att fler ska hamna i jobb.

– Framförallt måste våra utbildningsleverantörer ha bättre samarbete med företagen som anställer. I de här utbildningarna ingår praktik och då tänker jag att de borde finnas möjlighet till anställning på de här praktikplatserna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.