Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Därför är det viktigt att vaccinera sig, hör vaccinationschefen Charlotta Påhlman-Lind. Foto: SVT

Vaccinationschefen: ”Vi ska utrota livmoderhalscancer i Sverige”

Publicerad

I dag läggs ett förslag till regionfullmäktige om att kvinnor födda mellan år 1994 och 1999 ska erbjudas gratis vaccin mot livmoderhalscancer under 2023. I mitten av november väntas ett beslut.

– Vi vet att det finns omkring 8 000 kvinnor i Region Sörmland som är i den åldersgruppen, säger Charlotta Påhlman-Lind, enhetschef på vaccinationsenheten för hälsoval Region Sörmland.

Vaccin mot HPV, som kan ge livmoderhalscancer, ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och ges första gången under mellanstadiet.

Tidigare erbjöds vaccinationen enbart till flickor men sedan augusti 2020 även till pojkar. Förra året startade ett projekt med syfte att utrota livmoderhalscancer av riksdagen efter det att WHO antog en global strategi med samma syfte året innan.

Fler unga ska erbjudas vaccin

– Det är viktigt att så många som möjligt får vaccinet. Att just den här åldersgruppen ska erbjudas gratis vaccin har att göra med att den gruppen av unga kvinnor inte har lika hög vaccinationsgrad som kvinnor födda senare, säger Charlotta Påhlman-Lind.

Enligt Läkartidningen är det här ett första steg där alla 21 regioner i Sverige deltar.

– Berörda kvinnor kommer att få ett utskick från Karolinska sjukhuset som driver projektet, säger Charlotta Påhlman-Lind.

I klippet berättar Charlotta Påhlman-Lind mer om vaccinationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.