”Enkla jobb går visst att skapa”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att åsikterna går isär i frågan om enkla jobb finns det redan idag exempel på företagare som anställer människor utan utbildning så att fler kan komma ut i arbetsmarknaden.

Hamo Salim är en av många som flytt från kriget till ett nytt liv i Sverige. Sedan två år tillbaka jobbar han med att stamrenovera badrum. Jobbet fick han bland annat för att han är invandrare och stod långt från arbetsmarknaden.

– Det är roligt här och det är faktiskt ett bra jobb. Jag har bra kollegor och en bra chef, säger Hamo Salim och ger tummen upp.

Enkelt system ger enkla jobb

Hamos chef utvecklade ett nytt system för badrumsrenoveringar på ett enkelt sätt. Och företaget inriktar sig på att anställa folk utan tidigare erfarenhet inom hantverk.

– Tekniken är ganska lätt för det är ingen raketforskning som vi håller på med. Vi behöver alltså inte ha människor med yrkesbevis för att göra jobbet. Det är några få saker som vi inte kan göra som vatten och avlopp samt el som vi måste köpa in men i övrigt bygger vår montör allt själv. Det är jättelätt och då är det bättre att anställa folk som inte har jobb, säger Stefan Hammarbäck, företagets ägare och arbetsledare.

Jobb för praktiskt lagda långtidsarbetslösa

Företaget ställer fyra krav på sina anställda. Man ska vara socialt kompetent, behärska det svenska språket, vara praktiskt lagd och arbetslös, helst långtidsarbetslös.

– Vår målsättning har egentligen svängt från att föra ut teknik på den stora marknaden och ändra en bransch till att bli ett verktyg att föra folk från arbetslöshet till arbete, säger Stefan Hammarbäck.

Inte bara för nyanlända

Den som vill in på företaget får jobba gratis under de tre första månaderna, samtidigt som man utbildas. De tre kommande månaderna får man halva lönen från företaget och den andra halvan kommer från Arbetsförmedlingen. Därefter betalar företaget ut lön som vanligt.

Och de som anställs är inte bara nyanlända. Pierre Löfbom fick ett arbete inte långt efter att han gick ut gymnasiet.

– Det är sjyst att kunna bygga badrum på tio dagar. Det är inte många som kan det.

Var det många av dina gamla klasskamrater som fick jobb lika snabbt som du?

– Nej. De flesta som tog studenten samtidigt somjag har inte ett jobb.

Hur är det att inte få betalt för sitt arbete under de tre första månaderna?

– Ja det funkar. Hellre det än att sitta hemma.

Näringslivets ansvar att få folk i jobb

Och Eskilstunaföretaget är inte det enda som har lyckats skapa så kallade enkla jobb. Ett av Eskilstunas fastighetsbolag som köper in badrumsrenoveringarna är själva med och skapar arbete utan krav på utbildning.

– Vi ansäller miljövärdar i våra områden i alla städer där vi finns. Vi antäller arbetslösa unga som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. De jobbar i våra bostadsområden med att hålla rent och snyggt och det får ringar på vattnet vilket bara är positivt.

Många är kritiska till att man kan skapa enkla jobb från ingenting. Hur har ni lyckats med det?

– Man kan vända på det och fråga vem som ska skapa jobben om inte det privata näringslivet som har möjlighet att göra det. Det är vårt ansvar. Jag tycker inte att det är kommunens eller statens ansvar att se till att alla arbetslösa kommer i arbete. Jag tycker att det ligger på oss som är ute och jobbar rent praktiskt som ska se till att det här händer och det är inte ett dugg svårt. Det här är ett jätteenkelt jobb, säger Stefan Hammarbäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sörmland – nyanlända i jobb

Mer i ämnet