Senast på fredag måste åklagaren fatta beslut om eventuell häktning. Foto: Henrik Montgomery / TT

15-årig Strängnäsbo en av de misstänkta för terrorstämpling

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer från Eskilstuna, Strängnäs och Linköping är anhållna misstänkta för stämpling till terroristbrott. Enligt uppgifter till SVT är Strängnäsbon en 15-årig pojke.

De fem misstänkta greps i en koordinerad insats på tisdagsmorgonen. Säpo gick därefter ut med att det i ärendet finns internationella kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism och anknytning till terrororganisationen IS.

Enligt TV4, som var först med nyheten om 15-åringen, ska han ha funnits på Säpos radar under en tid. En källa till SVT berättar att 15-åringen har kontakt med flera kända islamister i sociala medier.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

Kriminell livsstil

En dom i förvaltningsrätten visar att det kommit flera orosanmälningar om 15-åringen. Socialnämnden uppger i domen att han har en kriminell identitet, och det framkommer att han varit misstänkt för flera allvarliga brott och uppvisat ett aggressivt beteende.

Förundersökningen mot de fem misstänkta leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. Senast på fredag måste åklagaren fatta beslut om eventuell häktning.

Hör Säpos biträdande chef för kontraterrorism om ärendet i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vanligt är det att Säpo ingriper såhär tidigt i ett skede? Hör Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säpo. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

Mer i ämnet