Ericas pappa dödförklarades av misstag av vårdcentral i Eskilstuna

Publicerad

En ansvarig läkare tog fel på personnummer vilket ledde till att Erica Roines pappa var felaktigt dödförklarad i nära två veckor. Nu är händelsen anmäld till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Det var i slutet av december när en läkare skulle beställa medicin till Erica Roines pappa som vårdcentralen Achima care i Eskilstuna upptäckte misstaget.

– På vårdcentralen sa de att det inte gick för han var avliden, men det var han inte. Då visade det sig att de tagit fel på person, säger Erica Roine.

”Det var jättejobbigt”

Hennes pappa, som bor på ett demensboende, var dödförklarad i tolv dagar och familjen var tvungen att ringa runt till myndigheter och banker för att bevisa att han inte var död. 

– Vi var mycket ledsna och det var jättejobbigt, säger Erica Roine.

Händelsen har anmälts till Ivo, inspektionen för vård och omsorg. Vårdcentralen har tagit del av anmälan.

–  Vi kommer att handlägga den på sedvanligt sätt och det är bra att Ivo utreder och säkerställer om administrationen av dödsfall kan hanteras på annat sätt, säger verksamhetschef Magdalena Sjöholm i ett mejl till SVT Sörmland.

Läkaren använde fel personnummer

Det var en läkare som tog fel personnummer vilket fick följden att fel man anmäldes som avliden.

– Vi beklagar verkligen att detta har inträffat och vårdcentralen har haft kontakt med familjen direkt då detta uppdagades, såväl läkaren som gjorde misstaget och vår medicinskt ansvarige läkare. Vi är verkligen ledsna för det inträffade, säger Magdalena Sjöholm.

Erica Roine hoppas att Ivo-anmälan ska leda till att något likande inte händer igen.

– Jag tror inte att folk förstår hur mycket jobb det blir när något sådant här händer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer